Θεματική βραδιά «Από το Αρχαίο Βανι στην Ελλάδα»

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Κέντρου Αθηνών «Καύκασος», την πρωτεύουσα της Ελλάδας επισκέφτηκαν οι πιο αγαπητοί καλεσμένοι για την αποδημία μας, ειδικά για τον Βανλόφ:

Σπίτι του Otar Lortkipanidze του Εθνικού Μουσείου της Γεωργίας. διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαν, ιστορικός-αρχαιολόγος Ομάρ Γκαμπούνια·
ως επίτιμος προσκεκλημένος – Murman Shatirishvili, διάσημος τραγουδιστής-τραγουδοποιός, επίτιμος πολίτης του Kutaisi.
αγ. Χορογραφικό σύνολο «Akhali Era» στο Πολιτιστικό Κέντρο Vani (χορογράφοι: Rita Ormotsadze και Rati Mamashlisi· καλλιτεχνικός διευθυντής Mikhail Pirmoashvili).
Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δύο σημαντικές εκδηλώσεις:
Το Σάββατο 14.10.2023 – πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών «Καύκασος» θεματική βραδιά με τίτλο «From Ancient Van to Hellas», στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της γεωργιανής διασποράς, ιδιαίτερα ο Vanelis, ενδιαφερόμενοι Γεωργιανοί, Έλληνες. και ξένους φίλους. στον πολιτισμό του Αρχαίου Βαν.
Ο κ. Omar Gabunia παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα αναφορά με θέμα: «Η Αρχαία Κολχέτι και ο Αρχαίος Κόσμος», η οποία προκάλεσε μεγάλη απήχηση.
ήταν παρόντες το βράδυ:

Προσωρινή Επίτροπος Γεωργιανών Υποθέσεων Dea Mumladze, Γεωργιανή Πρόξενος στην Αθήνα Gela Japaridze, Ανώτερος Σύμβουλος David Kordzadze και ελληνιστής Zurab Vacheishvili.
Εκ μέρους των συμπολιτών της, η μετανάστρια Nana Shuradze (συν-συγγραφέας του έργου «Van Days in Athens») έγινε δεκτή στην κοινότητα.
Μια συγκινητική ομιλία έκανε ο διάσημος Έλληνας συγγραφέας Μάρτυ Λάμπρου (βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2014), ο οποίος μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στη Γεωργία (αφιέρωσε μισή μέρα στο Μουσείο-Αποθεματικό Βαν).
Μετά το ακαδημαϊκό μέρος της βραδιάς ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.
Πρώτα απ ‘όλα, ο σολίστας δόθηκε στον ανεπανάληπτο Murman Shatirishvili, ο οποίος παρουσίασε αρχικά το διάσημο ρεπερτόριό του και στη συνέχεια ερμήνευσε πολλά τραγούδια της πόλης με το φωνητικό σύνολο του Πολιτιστικού Κέντρου Αθηνών “Caucasia”.
Μια μικρή δεξίωση – “Imeruli Autumn Nobat” – πραγματοποιήθηκε στην ίδια αίθουσα.
Τέλος, οι χορευτές «Caucasus» και «Akhali Era» έπαιξαν αρκετούς γεωργιανούς χορούς μαζί.
Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ιδρυτής του Γεωργιανού Ινστιτούτου και Πολιτιστικού Κέντρου «Caucasia» στην Αθήνα, Α.Θ. Mikaberidze.
Να σημειωθεί ότι αυτή είναι ήδη η 4η θεματική συνάντηση με την ελληνική μετανάστευση, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Κέντρου Αθηνών «Καύκασος», με τη συμμετοχή καλεσμένων από τη Γεωργία και άλλες χώρες.
Οι τρεις πρώτες βραδιές των προηγούμενων ετών ήταν πολύ επιτυχημένες:

  1. “From Meskheti to Hellas” (25.03.2018);
  2. «Από το ιστορικό Χερέτ (Αζερμπαϊτζάν) στην Ελλάδα» (22/09/2019).
  3. “From Kakheti (Akhmeta) – to Hellas” (07/10/2023).
    Τέτοιες θεματικές βραδιές έχουν στόχο να γνωρίσουν τα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της χώρας μας τόσο σε μετανάστες από διάφορες περιοχές της Γεωργίας όσο και σε ντόπιους Έλληνες.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…