Όλες οι χώρες που αγοράζουν αμυντικά προϊόντα από τις ΗΠΑ πρέπει να εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο

Μπάιντεν: Υπογραφή μνημονίου εθνικής ασφάλειας: Όλες οι χώρες που αγοράζουν αμυντικά προϊόντα από τις ΗΠΑ πρέπει να εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δημοσίευσε ένα υπόμνημα εθνικής ασφάλειας που περιλαμβάνει εγγυήσεις ότι όλες οι χώρες που αγοράζουν αμυντικό υλικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν και επίσης να ενισχύσουν τους ελέγχους για την τελική χρήση αυτών των όπλων. Συνεπώς, είναι πλέον η πολιτική των ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε χώρα αγοράζει αμυντικό υλικό ή αμυντικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ πρέπει να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Το σημείωμα ήρθε μετά από πιέσεις από τους Δημοκρατικούς νομοθέτες για αμυντικές προμήθειες προς το Ισραήλ, αλλά θα έχει ευρύτερες εφαρμογές.

Για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος του μνημονίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να υποβάλλει ετήσια έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το εάν οι χώρες που λαμβάνουν αμερικανικό αμυντικό εξοπλισμό πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη διαδικασία προμήθειας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προμήθειας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα λάβει γραπτή διαβεβαίωση από τη χώρα υποδοχής ότι θα συμμορφωθεί με τους όρους των ΗΠΑ. Εάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο αποφασίσουν ότι οι διαβεβαιώσεις δεν θα εκπληρωθούν, οι δύο γραμματείς θα υποβάλουν έκθεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ εντός 45 ημερών, στην οποία θα περιγράφονται τα επόμενα βήματα για την επίλυση της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται διάφορες επιλογές, από την ανανέωση των εγγυήσεων μέχρι την αναστολή περαιτέρω μεταφορών αμυντικών υλικών.

Σύμφωνα με μνημόνιο που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή:

«Η παροχή επαρκών διασφαλίσεων και λογοδοσίας για τις ξένες αμυντικές πωλήσεις είναι κρίσιμης σημασίας. Σύμφωνα με τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, τόσο το Υπουργείο Πολιτείας όσο και το Υπουργείο Άμυνας λειτουργούν προγράμματα παρακολούθησης τελικής χρήσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν πάντα να προάγουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ενθαρρύνουν άλλα έθνη και εταίρους να κάνουν το ίδιο.

Για να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις τους βάσει του δικαίου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κατανοήσουν πώς οι ξένοι εταίροι συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου, κατά περίπτωση, του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι οι εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών θα συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά την αξιολόγηση της νομιμότητας της στρατιωτικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των κοινών επιχειρήσεων με στρατιωτικούς εταίρους.

Για αυτούς τους λόγους, εκδίδω αυτό το υπόμνημα απαιτώντας από τον Υπουργό Εξωτερικών να λάβει αξιόπιστες γραπτές διαβεβαιώσεις από ξένες κυβερνήσεις που λαμβάνουν αμυντικό υλικό και, όπου χρειάζεται, αμυντικές υπηρεσίες, από τα Υπουργεία Εξωτερικών και τα Υπουργεία Άμυνας, και απαιτώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο να υποβάλλει περιοδικές εκθέσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την αποτελεσματική εποπτεία Εκτός από τις απαιτήσεις αυτού του μνημονίου, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας είναι υπεύθυνοι για όλες τις αγορές αμυντικού εξοπλισμού και αμυντικών υπηρεσιών από τα Υπουργεία Εξωτερικών και τα Υπουργεία Άμυνας υπό την Υπηρεσία Συνεργασίας ή Βοήθειας για την Ασφάλεια. Συμμορφωθείτε με όλους τους ισχύοντες διεθνείς και εγχώριους νόμους και πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πολιτική που περιγράφεται σε αυτό το μνημόνιο θα ισχύει στο μέλλον για τυχόν αμυντικές προμήθειες από τα Υπουργεία Εξωτερικών ή Άμυνας σε ξένες κυβερνήσεις. Προτού το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Άμυνας καταστήσει διαθέσιμο αυτό το αμυντικό υλικό στη χώρα υποδοχής και ανάλογα με την περίπτωση, ο Υπουργός Εξωτερικών πρέπει:
να λάβει αξιόπιστες γραπτές διαβεβαιώσεις από τον εκπρόσωπο της χώρας υποδοχής ότι θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε τέτοιο αμυντικό υλικό σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και, κατά περίπτωση, με άλλο διεθνές δίκαιο.
Σε κάθε ένοπλη σύγκρουση στην οποία η παραλήπτρια χώρα χρησιμοποιεί τέτοιου είδους αμυντικά υλικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα διευκολύνει και δεν θα αρνηθεί, θα περιορίσει ή θα εμποδίσει με άλλον τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, τη μεταφορά ή την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εάν ο Υπουργός Εξωτερικών ή ο Υπουργός Άμυνας κρίνει ότι η αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων που παρέχονται από τη δικαιούχο χώρα είναι αμφισβητήσιμη και χρήζει επανεξέτασης, και οι δύο Γραμματείς πρέπει να αναφέρουν στον Πρόεδρο εντός 45 ημερών και να υποδείξουν τα κατάλληλα επόμενα βήματα που απαιτούνται. πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση ή οι άδειές της. Αυτή η απάντηση μπορεί να κυμαίνεται από την ανανέωση των εγγυήσεων έως την αναστολή περαιτέρω μεταφορών αμυντικών αγαθών ή, κατά περίπτωση, αμυντικών υπηρεσιών.

Το αργότερο 90 ημέρες μετά την ημερομηνία του παρόντος μνημονίου και κάθε οικονομικό έτος στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, την Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών και την Επιτροπή Πιστώσεων. η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών και η Επιτροπή Πιστώσεων της Βουλής. Η γραπτή έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αξιολόγηση οποιασδήποτε αξιόπιστης έκθεσης ή ισχυρισμού ότι τέτοιου είδους αμυντικό υλικό και, όπου ενδείκνυται, αμυντικές υπηρεσίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο ασυμβίβαστο με το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/mpainten-ypegrapse-mnimonio-ethnikis-asfaleias-kathe-xora-pou-agorazei-amyntiko-yliko-apo-tis-ipa-prepei-na-efarmozei-to-diethnes-dikaio/

Ίσως σας ενδιαφέρουν…