Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής

Ο ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) ήταν ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1943 στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος ενός στρατιωτικού έργου. Τα επίσημα εγκαίνια της ENIAC έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου 1946.

Μερικά βασικά σημεία σχετικά με την ENIAC:

Μέγεθος και βάρος: Η ENIAC καταλάμβανε ένα ολόκληρο δωμάτιο περίπου 167 τετραγωνικών μέτρων και ζύγιζε περίπου 30 τόνους.
Τεχνολογία: Χρησιμοποίησε περισσότερους από 17.000 σωλήνες κενού, περίπου 1.500 ρελέ, 70.000 αντιστάσεις, 10.000 πυκνωτές και 6.000 διακόπτες.
Ισχύς και απόδοση: Η ENIAC μπορούσε να εκτελέσει 5.000 προσθήκες ή 300 πολλαπλασιασμούς ανά δευτερόλεπτο. Αυτή ήταν απίστευτη απόδοση για την εποχή.
Προγραμματισμός: Ο προγραμματισμός του ENIAC απαιτούσε φυσικές συνδέσεις καλωδίωσης και ρυθμίσεις διακόπτη, καθιστώντας τη διαδικασία χρονοβόρα και πολύπλοκη. Ωστόσο, ήταν σε θέση να εκτελεί μια ποικιλία εργασιών, καθιστώντας τον έναν υπολογιστή γενικής χρήσης.


Εφαρμογές: Το ENIAC αναπτύχθηκε αρχικά για τον υπολογισμό των τροχιών των βλημάτων πυροβολικού, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για έρευνα στην πυρηνική φυσική, τη δυναμική των ρευστών και άλλα επιστημονικά προβλήματα.
Αντίκτυπος: Ο ENIAC ήταν ο πρώτος υπολογιστής που απέδειξε τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Χρησιμοποίησε ως πρωτότυπο για τους επόμενους υπολογιστές και έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας υπολογιστών.
Η ENIAC σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των υπολογιστών, αντιπροσωπεύοντας τη μετάβαση από τα ηλεκτρομηχανικά συστήματα στους πλήρως ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η δημιουργία και η χρήση του απέδειξε πόσο χρήσιμοι θα μπορούσαν να είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές για επιστημονικές και στρατιωτικές εφαρμογές και τόνωσε την ανάπτυξη της βιομηχανίας υπολογιστών στις επόμενες δεκαετίες.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…