ισχυρή ένταση – πώς θα επηρεάσει αυτό τα δίκτυα

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτης Κριμιζής, κατήγγειλε μια πρωτοφανή γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε με μεγάλη ισχύ πολλές χώρες, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείωσε ότι αυτή η καταιγίδα ήταν μια από τις πιο ισχυρές σε ολόκληρη την ιστορία των παρατηρήσεων.

«Αυτό το φαινόμενο ξεκινά από τον Ήλιο. Από καιρό σε καιρό, μεγάλες εκρήξεις συμβαίνουν στον Ήλιο, εκτοξεύοντας στο διάστημα δισεκατομμύρια τόνους υλικού που αποτελείται από πρωτόνια και ηλεκτρόνια. Εάν αυτά τα σωματίδια συγκρουστούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, είναι σαν ένα τσουνάμι που χτυπά τη γη και προκαλεί ένα είδος «σεισμού» του μαγνητικού πεδίου. Τα σωματίδια διεισδύουν στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ρεύματα που φτάνουν στον φλοιό της γης», εξήγησε ο Κριμιζής.

Σύμφωνα με κορυφαίο αστροφυσικό, τέτοια φαινόμενα θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τα ηλεκτρικά δίκτυα. Για παράδειγμα, τη δεκαετία του 1980, μια γεωμαγνητική καταιγίδα κατέστρεψε τους μετασχηματιστές υψηλής τάσης στη Βόρεια Αμερική, προκαλώντας διακοπές ρεύματος από τον Καναδά στη Νέα Υόρκη για αρκετές ώρες.

«Ήταν μια από τις πιο ισχυρές καταιγίδες», τόνισε ο Κριμιζής, προσθέτοντας ότι τέτοια γεγονότα συμβαίνουν περίπου κάθε 10-20 χρόνια. Μίλησε επίσης για το πώς οι επιστήμονες παρακολουθούν τις γεωμαγνητικές καταιγίδες χρησιμοποιώντας δορυφόρους που προβλέπουν τις ηλιακές εκπομπές.

Σημείωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος τέτοιων καταιγίδων μπορεί να είναι τεράστιος. «Αν μια από τις μεγάλες καταιγίδες είχε συμβεί πριν από εκατό χρόνια, η ζημιά θα ήταν έως και τρία τρισεκατομμύρια ευρώ», είπε.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, ο Κριμιζής είπε ότι η διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων ποικίλλει και σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Προβλέψεων των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ένταση θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη απόψε. Αυτό είναι ασυνήθιστο καθώς η καταιγίδα συνήθως διαρκεί μια μέρα.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρθηκε και σε επιστολή ευρωπαϊκών ακαδημιών προς υποψηφίους ευρωβουλευτές που εκφράζουν ανησυχία για την αφαίρεση των προτεραιοτήτων της έρευνας και της καινοτομίας. «Η επιστήμη και η καινοτομία είναι η κινητήρια δύναμη της προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο Κριμιζής.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *