Υποχρεωτική χρήση POS – πρόστιμο έως 1500 ευρώ για τους παραβάτες

Η χρήση τερματικών POS έχει ήδη καταστεί υποχρεωτική για όλους τους τομείς της οικονομίας. Σύμφωνα με τη φοροτεχνική της ΕΡΤ, Atanasia Stolak, και οι 35 τομείς που προηγουμένως αποκλείονταν από την 1η Ιανουαρίου υποχρεούνται πλέον να αγοράσουν ένα POS και να λαμβάνουν πληρωμές μέσω αυτού έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν λαϊκές αγορές, πλανόδιους πωλητές, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, ψιλικατζίδικα, ταξί, ασφαλιστικούς πράκτορες, μεσίτες, διαφημιστικά γραφεία, γραφεία δημοσίων σχέσεων, θέατρα και κινηματογράφους. Έχουν όλοι περιθώριο έως τις 29 Φεβρουαρίου για να εγκαταστήσουν τα τερματικά POS και αν έχουν ζητήσει την εγκατάσταση αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία, έχουν μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Οι παραβάτες που δεν εγκαταστήσουν τερματικά POS εντός της καθορισμένης προθεσμίας αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως 1.500 ευρώ. Εξαιρέσεις υπάρχουν, για παράδειγμα, για όσους πωλούν χονδρικά και εκδίδουν μόνο τιμολόγια.

Έως τις 29 Μαρτίου όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να συνδέσουν τερματικά POS με ταμειακές μηχανές. Αυτό σημαίνει ότι το POS δεν θα λειτουργεί πλέον ανεξάρτητα και οι παραγγελίες θα γίνονται δεκτές μόνο μέσω ταμειακών μηχανών. Όταν ένας πελάτης χρησιμοποιεί χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, του δίνεται απόδειξη.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία μητρώου POS, το οποίο είναι ήδη ολοκληρωμένο και διαθέσιμο στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ. Το δεύτερο στάδιο είναι η ενημέρωση POS που πραγματοποιείται από τους παρόχους και η επιχείρηση δεν εμπλέκεται σε αυτό το στάδιο. Μόλις ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, ο τεχνικός θα ειδοποιήσει την ΑΑΔΕ και θα επικοινωνήσει με τον τεχνικό που τοποθέτησε την ταμειακή μηχανή για να εξασφαλίσει τη συνεργασία μεταξύ τους.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/oikonomia/elladaoikonomia/telos-xronou-gia-ta-pos-prostima-eos-1-500-eyro-stous-paravates/

Ίσως σας ενδιαφέρουν…