Ιλαρά: Η δεύτερη δόση του εμβολίου μπορεί να χορηγηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία

Ποιες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο – Η δεύτερη δόση του εμβολίου μπορεί να χορηγηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής της ΕΛ.ΑΣ Γκίκας Μαγιορκίνης είπε στην ΕΡΤ για την επιδημιολογική εικόνα της ιλαράς στη χώρα μας και είπε ότι είναι μια από τις ασθένειες από τις οποίες είμαστε απόλυτα προστατευμένοι από την παιδική ηλικία. Εμβολιασμός. Όπως σημείωσε, ο εμβολιασμός συνήθως «συνιστάται μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής (πρώτη δόση), και μετά τον δεύτερο χρόνο μια δεύτερη δόση, η οποία παρέχει 100% προστασία για τη ζωή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Κριστίνα Βίδου και Κώστα Παφλιμέντσο, ο κ. Μαιωρκίνης τόνισε ότι όσοι εμβολιαστούν δεν θα κολλήσουν ιλαρά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες στη χώρα μας που δεν έχουν εμβολιαστεί και για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά ευάλωτες.

«Πάνω από το 50% των κρουσμάτων καταγράφονται στον πληθυσμό των Ρομά. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι οι εμβολιασμένοι δεν έχουν κανένα απολύτως φόβο να μολυνθούν από μη εμβολιασμένους», είπε.

Όσο για όλους τους ενήλικες που δεν έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, τόνισε ότι ένας επιζών από ιλαρά έχει ισόβια ανοσία. «Αν κάποιος δεν έχει πάρει τη δεύτερη δόση, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και σε ηλικία 60 ετών», είπε. Ερωτηθείς πώς ένας ενήλικας θα μπορούσε να πει εάν είχε εμβολιαστεί, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι μπορούσε να κάνει μια εξέταση αντισωμάτων.

Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων που αναφέρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εξήγησε ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στον εμβολιασμό που έχουν εμφανιστεί μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων. «Βλέπουμε επίσης μεγάλη αύξηση στη Ρουμανία και τη Ρωσία», είπε, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες του Τρίτου Κόσμου, λόγω οικονομικών προτεραιοτήτων, τα προγράμματα εμβολιασμού δεν εφαρμόζονται σωστά.


Πηγή: | EARTHNEWS

Πηγή: https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/gk-magiorkinis-gia-ilara-pano-apo-to-50-ton-krousmaton-paratireitai-se-plithysmous-roma-ef-orou-zois-anosia-exoun-osoi-exoun-nosisei/

Ίσως σας ενδιαφέρουν…