Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Φωτεινής Αθηνών

Στη θέση του ήδη υπάρχοντος μεγαλοπρεπούς ναού, κτίστηκε αρχικά προσωρινός ξυλόγλυπτος ναός της Αγίας Φωτεινής, που εξυπηρετούσε τις θρησκευτικές ανάγκες των πρώτων αποίκων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Αργότερα, ο αρχιτέκτονας κ. Δεμίρης ξεκίνησε την ανέγερση του σημερινού ναού σε χώρο που παραχωρήθηκε από το κράτος.

Τα εγκαίνια του ιερού αυτού ναού, όταν ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί πλήρως, έγιναν στις 27 Οκτωβρίου 1940. Την τελετή του αγιασμού τέλεσε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χρύσανθος.

Γύρω από τον ιερό αυτό ναό έχει εγκατασταθεί εδώ και πενήντα περίπου χρόνια λαξευτό τέμπλο μαζί με τον Δεσποτικό Θρόνο και την Ιερά Καθεδρία. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη και μεταφέρθηκαν χάρη στις προσπάθειες του αείμνηστου πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και με τη σύμφωνη γνώμη των τουρκικών αρχών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Ναός της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη, μαζί με τον Δεσποτικό Θρόνο και την Ιερά Καθεδρία, είναι ένα πραγματικό αριστούργημα της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής τέχνης, που απεικονίζει περίπλοκα διακοσμητικά στοιχεία και σκηνές από τη Βίβλο και την εκκλησιαστική ζωή.

Αυτή η ενοριακή εκκλησία επιτελεί σημαντικό ποιμαντικό έργο, συμπεριλαμβανομένης της λατρείας, της κατήχησης, της φιλανθρωπίας και άλλων ποιμαντικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο πνεύμα της αληθινής εκκλησιαστικής κοινότητας. Γιορτάζονται ιδιαίτερα εορτές όπως η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, η ημέρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, προστάτιδας της Νέας Σμύρνης, η 23η Φεβρουαρίου – ημέρα μνήμης του Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης, και η εβδομάδα πριν από την Ανάληψη – ημέρα μνήμης του Αγ. Χρυσόστομος Σμύρνης.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *