Η Γερμανία κατηγορήθηκε για διευκόλυνση της «γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας

Η Γερμανία κατηγορήθηκε για διευκόλυνση της «γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου

ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, η Νικαράγουα κατηγόρησε το Βερολίνο ότι «διευκόλυνε τη διάπραξη γενοκτονίας» κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας παρέχοντας πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Η Μανάγκουα ζητά από τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να επιβάλουν έκτακτα μέτρα για να εμποδίσουν το Βερολίνο να παρέχει όπλα και άλλη βοήθεια στο Ισραήλ.

«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Νικαράγουας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ.

«Η Γερμανία δεν έχει παραβιάσει ούτε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία ούτε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αυτό θα το αποδείξουμε στο Διεθνές Δικαστήριο», πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Η Νικαράγουα θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σήμερα και η Γερμανία θα ακολουθήσει αύριο.

Σε μια επιστολή 43 σελίδων προς το Δικαστήριο, ο Μανάγκουα λέει ότι το Βερολίνο παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, η οποία συντάχθηκε το 1948 στον απόηχο του Ολοκαυτώματος.

«Στέλνοντας πολεμικό υλικό και κόβοντας τη χρηματοδότηση στην UNRWA», την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, «η Γερμανία βοηθά στη διάπραξη γενοκτονίας», καταγγέλλει η Νικαράγουα.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η Γερμανία διατηρεί με αυτή τη χώρα (συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ), όπως χαρακτηρίζει, προνομιακές σχέσεις που θα της επέτρεπαν να επηρεάσει ευεργετικά τη συμπεριφορά της».

Η Μανάγκουα ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης να λάβει έκτακτα μέτρα μέχρι να εξετάσει λεπτομερώς την υπόθεση, κρίνοντάς την «αναγκαία και επείγουσα» δεδομένου ότι διακυβεύονται οι ζωές «εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

“Αναλογική απόκριση”

Σε άλλη προσφυγή που κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά.

Σε εκείνη την περίπτωση, το Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας και πρόσφατα σκλήρυνε τη θέση του εισάγοντας πρόσθετα μέτρα που αναγκάζουν το Ισραήλ να επεκτείνει την ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, αλλά δεν διαθέτει μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής τους.

Η Νικαράγουα ζητά πέντε προσωρινά μέτρα, κυρίως η Γερμανία «να αναστείλει αμέσως τη βοήθεια που παρέχει στο Ισραήλ, κυρίως στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του πολεμικού υλικού».

Ζητεί επίσης από το δικαστήριο να απαιτήσει από το Βερολίνο «να ανακαλέσει την απόφασή του να αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA».

Τον Ιανουάριο, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ εν αναμονή της έρευνας για τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι περίπου 10 μέλη της συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Νικαράγουα εκτίμησε ότι «μπορεί να γίνει κατανοητό» ότι η Γερμανία υποστηρίζει την «ανάλογη απάντηση» του συμμάχου Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς.

«Αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», τονίζει.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ «δεν έχει πλέον δικαιολογία» για την καθυστέρηση της άφιξης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP.

Πηγές: https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/enopion-tou-diethnous-dikastiriou-i-germania-katigoroumeni-gia-dieykolynsi-genoktonias-sti-gaza/

Ίσως σας ενδιαφέρουν…