700 ευρώ πρόστιμο για Έλληνες οδηγούς

Στην Ελλάδα οι οδηγοί αντιμετωπίζουν πρόστιμο 700 ευρώ για παράβαση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Αυτή η τιμωρία μπορεί να δικαιολογηθεί δεδομένης της αυξανόμενης ανάγκης βελτίωσης της κουλτούρας οδήγησης και της τήρησης των κανόνων σε δρόμους που μοιάζουν όλο και περισσότερο με χαοτικές ζούγκλες. Οι δυνατοί και επιθετικοί οδηγοί έχουν συχνά το πάνω χέρι σε αυτή την κατάσταση.

Χιλιάδες οδηγοί παραβιάζουν τους κανόνες, αλλά η σοβαρότητα των πράξεών τους ποικίλλει. Η παράνομη στάθμευση, για παράδειγμα, είναι λιγότερο επικίνδυνη από την οδήγηση σε κατάσταση μέθης. Ωστόσο, πολλοί οδηγοί υποτιμούν τον κίνδυνο ορισμένων παραβάσεων.

Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι οι αναστροφές, ειδικά σε μέρη όπου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα. Οι αναστροφές επιτρέπονται μόνο σε ορισμένες περιοχές για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων. Σε επαρχιακούς δρόμους με διπλές συμπαγείς γραμμές, μια αναστροφή μπορεί να πιάσει τους οδηγούς και από τις δύο πλευρές εκτός φρουράς, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις.

Σε αστικά περιβάλλοντα, οι οδηγοί συχνά παραβιάζουν τους κανόνες κάνοντας αναστροφές σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης για να αποφύγουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, γεγονός που αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ατυχημάτων. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις απαγορεύουν τις αναστροφές σε αυτοκινητόδρομους, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, σε σήραγγες και σε σημεία με διπλές συμπαγείς γραμμές. Η παράβαση των κανόνων αυτών μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 700 ευρώ, όπως ορίζεται στο άρθρο 29 των Κανονισμών Οδικής Κυκλοφορίας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…