Γιατί το Κίεβο δεν προσκλήθηκε στη συμμαχία

Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η Ουκρανία δεν θα λάβει επίσημη πρόσκληση για τη συμμαχία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ μετά από συνομιλίες με τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ουκρανία επιβιώνει στην Ευρώπη ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Εάν δεν το κάνει, δεν έχει νόημα να μιλάμε για οποιαδήποτε ένταξή του στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, μετά από συνομιλίες με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Κεντρικό θέμα της συνάντησής τους στο Βερολίνο ήταν οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί καθώς οι ηγέτες της συμμαχίας συζητούν τη στρατηγική του ΝΑΤΟ εν μέσω του πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης προφανώς δεν περιμένει ότι θα τελειώσει σύντομα: «Πρέπει να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μπορεί να διαρκέσει πολύ. Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό και ένα από τα στοιχεία αυτής της πολιτικής είναι η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, την οποία η Γερμανία, διαβεβαίωσε ο Scholz, θα παρέχει όσο χρειαστεί.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της ασφάλειας ολόκληρης της συμμαχίας, ο Olaf Scholz ανέφερε εδώ την προστασία της υποδομής ζωτικής σημασίας στη Βόρεια Θάλασσα, μεταξύ των οποίων απέδωσε τα καλώδια και τους αγωγούς που τοποθετήθηκαν στον πυθμένα της, καθώς και τα αιολικά πάρκα.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι να αυξηθούν οι προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων του ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μια κοινή ασπίδα αεράμυνας. «Πρέπει να επενδύσουμε στο σύστημα αεράμυνας της Ευρώπης», είπε ο Σολτς, «Συμμετέχουμε στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να ενισχύσουν από κοινού την άμυνα. Βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καθώς και εναντίον drones.

«Είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε κάθε τετραγωνικό εκατοστό της επικράτειάς μας», τόνισε η καγκελάριος, αποκαλώντας την άμυνα της Γερμανίας και των συμμάχων της «απόλυτη προτεραιότητα» της Μπούντεσβερ. Ως παράδειγμα, ανέφερε, ειδικότερα, τα μαχητικά αεροσκάφη Luftwaffe Eurofighter και τα συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία διασφαλίζουν την ασφάλεια της Πολωνίας και περιπολούν στον εναέριο χώρο των χωρών της Βαλτικής.

Οι ελπίδες για έγκαιρη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ είναι μάταιες
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές ότι οι ελπίδες του Κιέβου για έγκαιρη ένταξη στη συμμαχία είναι μάταιες.

“Κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους, δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο να προσκαλέσουμε επίσημα την Ουκρανία στη Συμμαχία. Μιλάμε για το πώς να φέρουμε την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ”, εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας «θα διαμορφώσουμε την προοπτική της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου δημοκρατικού μέλους της ευρωατλαντικής οικογένειας των λαών».

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον, θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας μάλλον μακράς διαδικασίας προσέγγισής της με τη συμμαχία. Για αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει ένα «πρόγραμμα βοήθειας της Ουκρανίας που έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια». Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, το οποίο συγκροτείται για διαβουλεύσεις για τρέχοντα θέματα ασφάλειας.

Ο «ηγετικός ρόλος» της Γερμανίας στη βοήθεια της Ουκρανίας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αξιολόγησε θετικά τη βοήθεια που παρέχει αυτή τη στιγμή η Γερμανία στην Ουκρανία και χαρακτήρισε τον ρόλο της Γερμανίας «ηγέτη» όσον αφορά την οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στα θύματα της ρωσικής επίθεσης. Ταυτόχρονα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε την πρόσφατη απόφαση του Βερολίνου να προμηθεύσει στην Ουκρανία επιπλέον πυραύλους για συστήματα αεράμυνας Patriot, καθένας από τους οποίους θα έσωζε τις ζωές πολλών που θα σκοτωθούν από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε επίσης τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, η οποία εγκρίθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία, στην οποία στόχος ήταν να δαπανηθούν για αμυντικές ανάγκες τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της χώρας. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο Στόλτενμπεργκ κατανοεί πόσο δύσκολο είναι να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες.

«Σε τελική ανάλυση, όσο περισσότερα ξοδεύετε για την άμυνα, τόσο λιγότερα απομένουν για την υγεία, την εκπαίδευση», παραδέχτηκε ο Στόλτενμπεργκ. «Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα: ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, επομένως πρέπει να πληρώσετε αυτό το τίμημα». Επενδύστε περισσότερο στην ασφάλεια και την άμυνα για να εξασφαλίσετε την ειρήνη».

Πηγή: https://www.dw.com/ru/gensek-nato-obasnil-v-berline-pocemu-ukrainu-poka-ne-priglasat-v-alans/a-65961801

Ίσως σας ενδιαφέρουν…