Τρακτέρ βρίσκονται και στους δρόμους της Γενεύης – η πρώτη κινητοποίηση αγροτών στη χώρα

Περίπου τριάντα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους της Γενεύης για να εκφράσουν την «εξέγερση» των Ελβετών αγροτών και τα αιτήματά τους, την πρώτη τέτοια ενέργεια στην Ελβετία από τότε που ξεκίνησε η κινητοποίηση των αγροτών στην Ευρώπη.

«Αυτό που μας τρομάζει τους νέους είναι ότι, για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρουμε αν το επάγγελμά μας έχει μέλλον. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε τη γενιά πριν από εμάς, που ήδη πάλευε να βγάλει κέρδος και να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό της για να κάνει αυτό που τους απαιτεί η πολιτική: να παράγουν με πιο πράσινο και καλύτερο τρόπο», εξήγησε στο AFP. Αντονίν Ράμου, 19 ετών. , μαθητευόμενος αμπελουργός.

Χαιρετίζοντας τη μετάβαση στην πράσινη γεωργία, αυτός ο νεαρός διαδηλωτής ζητά «περισσότερη βοήθεια». «Και το πιο σημαντικό, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε προϊόντα που δεν ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και αυτούς τους στόχους», τόνισε.

Η πρώτη συνάντηση αγροτών στην Ελβετία εκτός ΕΕ οργανώθηκε από την οργάνωση αγροτών Uniterre, αφού μια άλλη αγροτική ένωση, η Union suisse des paysans, ξεκίνησε μια αναφορά υπογραφής αυτή την εβδομάδα που περιείχε μια σειρά από αιτήματα. Ενέργεια, κάποιοι τη θεωρούν ανεπαρκή.

Τα τρακτέρ, με τη συνοδεία της αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Γενεύης, συγκεντρώνοντας πλήθος περίπου 200 ατόμων.

«Αυτή είναι η πρώτη γεωργική συνάντηση στην Ελβετία μετά από διαδηλώσεις και αποκλεισμούς σε όλη την Ευρώπη. Πολλοί στην Ελβετία λένε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική και ότι δεν ακολουθούμε τις πολιτικές της ΕΕ, «αλλά στην πραγματικότητα έχουμε την ίδια μοίρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έλιν Μίλερ, γραμματέας της ένωσης Uniterre.

«Το τέλος μας θα είναι η πείνα σου»

Καθισμένος σε ένα τρακτέρ, ο Rudy Burley, άλλος εκπρόσωπος της Uniterre, είπε: «Η γεωργία στην Ευρώπη είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Κέρδος για τη μεγάλη αλυσίδα και τον αγροδιατροφικό κλάδο».

«Αυτό το υπόβαθρο ισχύει και για όσα συμβαίνουν στην Ελβετία», είπε.

Μεταξύ των συνθημάτων στα πανό που κρέμονται από τα τρακτέρ είναι: «Όχι αγρότες, τίποτα στο στόμα σου», «Η πείνα σου θα είναι το τέλος μας» ή ακόμα και «Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πρέπει να πληρώσουν δίκαιες τιμές».

Ο Florian Bode, 50, αγρότης βοείου κρέατος και κοτόπουλου, ζητά περισσότερη «διαφάνεια» σχετικά με τα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

«Οι διανομείς έχουν υψηλότερα κέρδη από τους κατασκευαστές», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», απάντησε.

Ενθαρρύνει επίσης την αγορά τοπικών προϊόντων, αν και τονίζει ότι δεν θέλει «να τα βάζει όλα στους ώμους του καταναλωτή, γιατί σήμερα είναι απαραίτητο να μάθουμε την προέλευση των προϊόντων στην ετικέτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/elvetia-trakter-kai-stous-dromous-tis-geneyis-i-proti-kinitopoiisi-ton-agroton-sti-xora/

Ίσως σας ενδιαφέρουν…