Το Ισραήλ μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια – ООН

Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόσβαση του ΟΗΕ στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Υπενθυμίζουμε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν τον επιχειρησιακό έλεγχο του νότιου συνοριακού περάσματος της Ράφα στην παλαιστινιακή πλευρά, που συνορεύει με την Αίγυπτο και είναι ζωτικής σημασίας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελώντας τη μόνη διέξοδο για τους τραυματίες από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πρωί, μετά από επίγεια και αεροπορική επιχείρηση στην ανατολική Ράφα το απόγευμα της Δευτέρας, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν επιχειρήσεις για να αναζητήσουν μαχητές της Χαμάς και να πάρουν τον έλεγχο της περιοχής. Οι ενέργειες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών στο εξωτερικό για την επίτευξη νέας εκεχειρίας.

Οι αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ αποτελούσαν «θανατική ποινή» για τους κατοίκους της λωρίδας, ιδιαίτερα τους ασθενείς και τους τραυματίες.

Κατά τη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου, η Ράφα, η μόνη διέλευση που δεν ελεγχόταν από το Ισραήλ, ήταν η μόνη διέξοδος προς τον έξω κόσμο για τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι η περιορισμένη στρατιωτική τους επιχείρηση στη Ράφα θα στόχευε μαχητές της Χαμάς και θα στοχεύει επίσης να καταστρέψει την υποδομή τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επίθεση στη Ράφα, η οποία λειτουργεί ως το τελευταίο καταφύγιο για περίπου το 50% του πληθυσμού της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Jens Lark είπε ότι δεν έχουν φυσική παρουσία στο πέρασμα της Ράφα, επειδή η ισραηλινή υπηρεσία Kogat, που είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δεν επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή, η οποία είναι η κύρια οδός για ανθρωπιστική βοήθεια.

Επιπλέον, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων προειδοποίησε ότι λόγω του κλεισίματος της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, οι προμήθειες καυσίμων για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σχεδόν εξαντλούνται. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι προμήθειες καυσίμων τους θα μπορούσαν να εξαντληθούν εντός μιας ημέρας καθώς τα καύσιμα εισέρχονται στον κλάδο αποκλειστικά μέσω της Ράφα, θέτοντας σε κίνδυνο όλες τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω σημαντικών απωλειών αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε χθες το Ισραήλ.

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ, ο Μπορέλ εξέφρασε τη λύπη του που, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, το Ισραήλ αποφάσισε να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα χθες το βράδυ.

“Τα πιο θλιβερά νέα είναι ότι δεν μπόρεσε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς ήταν έτοιμη να τη δεχτεί, αλλά το Ισραήλ την απέρριψε. Η χερσαία επίθεση στη Ράφα συνεχίστηκε παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ και όλους όσους ζήτησαν από τον Νετανιάχου να μην να επιτεθούν στη Ράφα», είπε ο Μπορέλ. Εξέφρασε την ανησυχία του, προσθέτοντας: “Φοβάμαι ότι αυτό θα οδηγήσει ξανά σε περισσότερες απώλειες αμάχων. Στη Γάζα ζουν 600.000 παιδιά. Λένε ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τους ανθρώπους στις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες. Δεν υπάρχουν τέτοιες ζώνες στη Γάζα. ” Σημείωσε ότι η πολιτική διάσταση αυτής της κατάστασης θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» και προειδοποιεί για πιθανή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Χθες, ο Μπορέλ, σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), χαρακτήρισε τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «απαράδεκτες», προειδοποιώντας ότι «θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο χειρότερο σενάριο: νέο πόλεμο και λιμό».

Όσον αφορά το θέμα της στήριξης της ΕΕ προς την UNRWA (την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης), ο Μπορέλ σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν οι πληρωμές σε υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση που ετοίμασε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. Ο επικεφαλής της UNRWA Philip Lazzarini έστειλε επίσης επιστολή στον Borrell ζητώντας του να συνεχίσει τις πληρωμές.

Αυτή τη στιγμή, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου στο Κάιρο με τη μεσολάβηση της αντιπροσωπείας του Κατάρ. Οι ΗΠΑ σημείωσαν ότι η Χαμάς εξετάζει την πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Ράφα και μια αντιπροσωπεία έχει σταλεί για διαπραγματεύσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η απειλή μιας χερσαίας «εισβολής» στη Ράφα θα γίνει «αφόρητη».

Ίσως σας ενδιαφέρουν…