Ο Άγιος EKVTIME είναι άνθρωπος του Θεού

Άγιος Ekvtime Takaishvili, ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στη Γεωργία: μια ιστορία αληθινής αγάπης

Ο Ekvtime Takaishvili, ερευνητής της γεωργιανής λογοτεχνίας και πολιτισμού, παρέμεινε πάντα πιστός στην πατρίδα, στους ανθρώπους και στις αξίες του, όπως η πίστη στον Θεό, η καλοσύνη και η δικαιοσύνη. Η ιστορία της ζωής του είναι μια ιστορία αληθινής αφοσίωσης και αγάπης για τη Γεωργία.

Γεννημένος στις 3 Ιανουαρίου 1863 στο χωριό Likhauri, ο Sekvtim αντιμετώπισε δυσκολίες στα πρώτα παιδικά του χρόνια, έσπασε το πόδι του και έμεινε ανάπηρος. Έχοντας χάσει τους γονείς της σε μικρή ηλικία, μεγάλωσε η γιαγιά, η θεία της και η μεγαλύτερη αδερφή της.

Το επτάχρονο αγόρι πήγε στο σχολείο της περιοχής Ozurgeti και στη συνέχεια μπήκε στο γυμνάσιο Kutaisi. Αφού τελείωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, επέστρεψε στη Γεωργία.

Για πολλά χρόνια δίδαξε ελληνικά και λατινικά, ιστορία και γεωγραφία σε έξι διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το 1894 παντρεύτηκε τη Νίνα Πολτοράτσκαγια.

Ο Ekvtime Takaishvili έγινε διάσημος χάρη στο πάθος του για την έρευνα και τη διατήρηση της γεωργιανής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μαζί με τον ιστορικό Dimitri Bakradze, εξερεύνησε διάφορες γωνιές της Γεωργίας, συνέλεξε αρχαία χειρόγραφα και τα διατήρησε για τις επόμενες γενιές.

Ο ερευνητής απέκτησε τα χειρόγραφα με δικά του έξοδα και μερικές φορές έπρεπε να παραχωρήσει τιμαλφή στους κατόχους των χειρογράφων για να μην φύγουν στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χάρη στις προσπάθειες του Takaishvili ανακαλύφθηκαν πολλά μοναδικά χειρόγραφα, συμπεριλαμβανομένων των έργων του Shota Rustaveli.

Πριν μεταναστεύσει στη Γαλλία το 1921, ο Ekvtime Takaishvili συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γεωργίας και εργάστηκε ως αναπληρωτής πρόεδρος της ιδρυτικής συνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Στη Γαλλία, συνέχισε να προστατεύει τα συμφέροντα της Γεωργίας και της χώρας του, καθώς και να επιστρέφει τα τιμαλφή που είχε πάρει κατά τη μετανάστευση.

Το 1945, ήδη σε προχωρημένη ηλικία, ο Ekvtime Takaishvili επέστρεψε στη Γεωργία με μια συλλογή γεωργιανών θησαυρών που επιλέχθηκαν κατά τη μετανάστευση του. Αυτή η στιγμή έγινε ένα από τα κύρια γεγονότα στη ζωή του και στην ιστορία της Γεωργίας.

Ο Άγιος Ekvtime Takaishvili θα μείνει στην ιστορία ως υπερασπιστής της πατρίδας και του πολιτισμού. Η αφοσίωση και η αγάπη του για τη Γεωργία συνεχίζουν να εμπνέουν γενιές και να αφήνουν ένα αξέχαστο σημάδι στην ιστορία αυτού του μεγάλου έθνους.

Προστασία του χρυσού του έθνους
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Takaishvili κέρδισε μια δίκη της πριγκίπισσας Salome Obolenskaya (1878–1961), κόρης του Nikolai Dadian, του τελευταίου κυρίαρχου πρίγκιπα του Megreli, ο οποίος διεκδίκησε επίσης μέρος του ταμείου που είχε αφαιρεθεί από το πρώην παλάτι Dadian στο Zugdidi.

επιστρέφοντας στο σπίτι:
Το 1945 εξελέγη καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας και το 1946 ακαδημαϊκός της Γεωργιανής Ακαδημίας Επιστημών. Σύντομα όμως οι σοβιετικές αρχές τον κατηγόρησαν ότι ήταν Γάλλος πράκτορας και όχι μόνο τον απέλυσαν, αλλά και του κατάσχεσαν τη σύνταξη. Τον επισκέφθηκαν οι φίλοι του και ο Καθολικός-Πατριάρχης Γεωργίας Καλιστράτ Τσιντσάτζε (1932-1952), ο οποίος ήταν στενός φίλος του Τακασβίλι.

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών τον Φεβρουάριο του 1953, σε κατ’ οίκον περιορισμό και σε ακραία φτώχεια.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…