Μια απλή αλλαγή μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Από την εμφάνιση των εμβολίων πριν από περισσότερους από δύο αιώνες, οι ερευνητές έχουν μελετήσει όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο εμβολιασμός με ένα εξασθενημένο παθογόνο (ή μέρη του) μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για μια επίθεση πλήρους κλίμακας, μελετώντας τους παράγοντες εμβολίων και τις μορφές χορήγησης. . Ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν εάν έχει σημασία σε ποια ομάδα χορηγείται το εμβόλιο.

Τις πρώτες μέρες της πανδημίας Covid-19, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που συμμετείχαν σε μελέτες για την ανοσολογική απόκριση σε νέα εμβόλια ρώτησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU) στις ΗΠΑ εάν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά όπλα για το πρώτο και το δεύτερο εμβόλιο . . δόσεις εμβολίων. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δεν πείστηκε, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες απλώς υπέθεσαν ότι δεν είχε σημασία.

«Αυτή η ερώτηση δεν έχει ακόμη μελετηθεί λεπτομερώς, γι’ αυτό αποφασίσαμε να τη μελετήσουμε», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών Marcel Kerlin.

Όταν ο Kerlin και οι συνεργάτες του εξέτασαν την επιστημονική βιβλιογραφία, βρήκαν μόνο τέσσερις μελέτες για το θέμα. Και τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε βρέφη έδειξε ότι σε ηλικία 2, 3 και 4 μηνών, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης σε διαφορετικές ομάδες είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από ό,τι στην ίδια ομάδα. Ωστόσο, μια μελέτη του 2023 έδειξε υψηλότερη ανοσολογική απόκριση στην ίδια ομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου COVID-19.

Για να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, οι ερευνητές του OHSU εξέτασαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε 947 συμμετέχοντες που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου για τον COVID-19. Η μισή ομάδα έλαβε δεύτερη δόση στην ίδια ομάδα και η άλλη μισή έλαβε δεύτερη δόση και στις δύο ομάδες. Τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, τα αντισώματα ορού κατά του SARS-CoV-2 ήταν 1,4 φορές υψηλότερα σε όσους έλαβαν το εμβόλιο στις διάφορες ομάδες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε 54 ζεύγη που ταιριάζουν με την ηλικία, το φύλο και τον χρόνο μεταξύ των εμβολιασμών. Τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, όσοι εμβολιάστηκαν και στις δύο ομάδες είχαν τετραπλάσια αύξηση στα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 σε σύγκριση με αυτούς που εμβολιάστηκαν μόνο σε μία ομάδα. Επιπλέον, αυτή η βελτιωμένη ανοσοαπόκριση παρέμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αναμνηστική δόση.

«Αυτό αποδείχθηκε μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις και πιθανότατα δεν θα περιοριστεί μόνο στα εμβόλια για τον COVID», πρότεινε ο Kerlin.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά προτείνουν ότι η αλλαγή του χεριού που λαμβάνει κάθε δόση πυροδοτεί νέες ανοσολογικές αποκρίσεις σε διαφορετικούς λεμφαδένες.

«Αλλάζοντας χέρια, ουσιαστικά χτίζετε μια μνήμη σε δύο μέρη αντί για ένα», εξηγεί ο Kerlin.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2023 κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα, διαπιστώνοντας ότι ο εμβολιασμός σε μια ομάδα προετοιμάζει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα για τον COVID-19. Ο λόγος για τα διαφορετικά αποτελέσματα μπορεί να σχετίζεται με τον χρόνο της ανάλυσης αίματος. Μια μελέτη του 2023 εξέτασε τον ορό αίματος μόλις δύο εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου. Ωστόσο, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που θυμούνται τα χαρακτηριστικά του αντιγόνου συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να ωριμάζουν για πολλούς μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Ο Kerlin είπε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα και είναι πολύ νωρίς για να γίνουν κλινικές συστάσεις με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/koronoios-mia-apli-allagi-mporei-na-enisxysei-simantika-tin-epidrasi-ton-emvolion/

Ίσως σας ενδιαφέρουν…