Κάρλος Αουγκούστο Άλβες Σαντάνα

Ο Carlos Augusto Alves Santana γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1947. Βραβευμένος με Grammy μουσικός, ψευδώνυμο Santana. Έγινε δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με το συγκρότημα Santana, που έπαιζε ένα μείγμα ροκ, σάλσα και τζαζ (θεωρείται πρωτοπόρος αυτού του είδους fusion). Η καριέρα του Carlos Santana εκτείνεται αρκετές δεκαετίες με συγκροτήματα, σόλο και συνεργασίες. Το 1999 κυκλοφόρησε το ντουέτο CD Supernatural, με το οποίο μπήκε στο mainstream και έγινε δημοφιλής στη νεότερη γενιά. Τα επόμενα άλμπουμ είχαν σχεδόν την ίδια επιτυχία. Το 2010 κυκλοφόρησε το CD του Guitar Heaven: Santana Performs the Greatest Guitar Classics of All Time, με διασκευές διάσημων ροκ τραγουδιών.
Ο Santana γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1947 στο Otlan de Navarro, Jalisco, Μεξικό. Έχοντας μάθει να παίζει βιολί σε ηλικία πέντε ετών και κιθάρα σε ηλικία οκτώ ετών υπό την κηδεμονία του πατέρα του, ο οποίος ήταν μουσικός mariachi, ο μικρότερος αδελφός του Χόρχε έγινε επίσης επαγγελματίας κιθαρίστας. Ο Santana επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Richie Valens σε μια εποχή που υπήρχαν πολύ λίγοι Μεξικανοί στην αμερικανική ροκ μουσική. Η οικογένεια μετακόμισε από το Outlan στην Τιχουάνα, πέρα ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ. Στη συνέχεια μετακόμισαν στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο πατέρας της είχε δουλειά πλήρους απασχόλησης. Τον Οκτώβριο του 1966, ο Santana ίδρυσε το Santana Blues Band. Μέχρι το 1968, το συγκρότημα είχε αρχίσει να ενσωματώνει διάφορες επιρροές στο ηλεκτρίκ μπλουζ. Ο Santana είπε αργότερα, «Αν πήγαινα στο δωμάτιο των γατών, θα άκουγε τον Sly [Stone] και τον Jimi Hendrix. Ένας άλλος τύπος θα άκουγε τους Stones και τους Beatles. Το άλλο αγόρι άκουγε τον Tito Puente και τον Mongo Santamaria. Ο άλλος άκουγε τον Miles [Davis] και τον [John] Coltrane, για μένα ήταν σαν να ήμουν στο κολέγιο».

Γύρω στην ηλικία των οκτώ ετών, ο Santana “ήλθε κάτω από την επιρροή καλλιτεχνών μπλουζ όπως οι B.B. King, Javier Batiz, Mike Bloomfield και John Lee Hooker. Η τζαζ κιθάρα του Gabor Szabo στα μέσα της δεκαετίας του 1960 επηρέασε επίσης πολύ το παίξιμο του Santana. Πράγματι, το “Gypsy” του Szabo Το Queen’ χρησιμοποιήθηκε ως το δεύτερο μέρος της διασκευής του Santana του 1970 του “Black Magic Woman” του Peter Green, με σχεδόν πανομοιότυπα μέρη κιθάρας. Το οργανικό άλμπουμ Shape Shifter του Santana το 2012 περιλαμβάνει ένα τραγούδι με τίτλο “Mr. Szabo”, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Szabo. Ο Santana αναφέρει επίσης τους Hendrix, Bloomfield και Peter Green ως σημαντικές επιρροές· θεωρούσε τον Bloomfield άμεσο μέντορα, γράφοντας στον πρόλογό του για μια κομβική συνάντηση με τον Bloomfield στο Σαν Φρανσίσκο, την οποία έγραψε το 2000 βιογραφία του Bloomfield, Michael Bloomfield: If You Love Blues – Oral History Ηλικίες 10 έως 12. Κακομεταχειρίστηκε σεξουαλικά από τον Santana, έζησε στην περιοχή Mission, αποφοίτησε από το James Lick High School και παράτησε το Mission High School το 1965. έγινε δεκτός στο California State University, Northridge και Humboldt State University, αλλά επέλεξε να μην πάει στο κολέγιο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…