Η Νορβηγία συμφωνεί να μεταφέρει παγωμένους πόρους για να βοηθήσει την Παλαιστίνη

Η Νορβηγία συμφώνησε να βοηθήσει στη μεταφορά παγωμένων φορολογικών χρημάτων της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) που συλλέγει το Ισραήλ, δήλωσε η νορβηγική κυβέρνηση την Κυριακή, παρέχοντας στον οργανισμό ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση.

Σε μια συμφωνία που συμφωνήθηκε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η Νορβηγία θα ενεργήσει ως ενδιάμεσος για να διατηρήσει τα έσοδα που το Ισραήλ έχει παρακρατήσει από τις 7 Οκτωβρίου.

Η ενδιάμεση λύση θα επαναφέρει τις πληρωμές και θα αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής, επιτρέποντάς της να πληρώνει μισθούς και να παρέχει βασικές υπηρεσίες όπως σχολεία και υγειονομική περίθαλψη, είπε η Νορβηγία.

«Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή και για να έχει νομιμοποίηση το επιμελητήριο στον πληθυσμό του», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόρε.

Σύμφωνα με μια ενδιάμεση ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τη δεκαετία του 1990, το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ εισπράττει φόρους για λογαριασμό των Παλαιστινίων και πραγματοποιεί μηνιαίες μεταφορές στους Παλαιστίνιους, αλλά μια διαφωνία σχετικά με τις πληρωμές προέκυψε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών, το μέρος των εσόδων που θα κρατήσει η Νορβηγία είναι ίσο με την εκτίμηση του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας. «Ως εκ τούτου, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι πρόθυμη να δεχθεί άλλα μέσα», είπε η Νορβηγία.

Η πρόσβαση στα έσοδα είναι απαραίτητη για την επιβίωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία απολαμβάνει περιορισμένης αυτονομίας στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, θέλουν επίσης το επιμελητήριο να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας εάν ο πόλεμος τελειώσει.

Στις 2 Νοεμβρίου, το Ισραήλ είπε ότι θα μεταφέρει φορολογικά έσοδα στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, αλλά θα παρακρατήσει κεφάλαια στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή βοηθά στην κάλυψη μισθών του δημόσιου τομέα καθώς και ιατρικών και κοινωνικών προγραμμάτων.

Αλλά στις 6 Νοεμβρίου, η ΠΑ είπε ότι ήθελε τα χρήματα στο ακέραιο και δεν θα δεχόταν όρους που την εμπόδιζαν να πληρώσει το προσωπικό. Υπολογίζεται ότι ξοδεύει περίπου το 30% του προϋπολογισμού της στη Γάζα.

Στις 21 Ιανουαρίου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο για το πάγωμα των φορολογικών κεφαλαίων που προορίζονταν για τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ανήκε στη Νορβηγία, αντί να πάει στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Πηγή: Agerpres.ro

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/norvigia-symfonise-gia-metafora-pagomenon-poron-pros-dieykolynsi-tis-palaistiniakis-arxis/

Ίσως σας ενδιαφέρουν…