Η Ελλάδα πρόκειται να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων

Η ελληνική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, σκοπεύει να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων

Σχέδιο νομιμοποίησης του πολιτικού γάμου και υιοθεσίας ομοφυλόφιλων, που προτάθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας, πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο χάρη στην υποστήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης, παρά την αντίθεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα σχέδια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφύλων στη χώρα και να επιτρέψει σε ζευγάρια LGBTQ+ να υιοθετήσουν έλαβαν αποφασιστική υποστήριξη από την αριστερή αντιπολίτευση την Πέμπτη.

Ο Στέφανος Κασελάκης, ένας ομοφυλόφιλος πρώην τραπεζίτης που ηγείται του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι θα δώσει εντολή στους 38 βουλευτές του να καταψηφίσουν την πρόταση, αν και επέκρινε το μέτρο επειδή δεν προχωρά αρκετά στα γονικά δικαιώματα.

Η Κασελάκη, η οποία παντρεύτηκε στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2023, έχει εκφράσει την επιθυμία της να κάνει παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας – μια πρακτική που πρόσφατα καταδίκασε ο Πάπας Φραγκίσκος και έγινε παράνομη στην Ιταλία.

Το νέο μέτρο που προτείνει ο Μητσοτάκης θα αποτρέψει τα ομόφυλα ζευγάρια από το να αποκτήσουν παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας στο μέλλον. Τα πλήρη γονικά δικαιώματα θα παραχωρηθούν σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν ήδη παιδιά.

Επί του παρόντος, η χώρα επιτρέπει αυτή τη διαδικασία μόνο για γυναίκες – ανύπαντρες ή παντρεμένες – που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν για λόγους υγείας. Η υιοθεσία επιτρέπεται όχι μόνο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, αλλά και σε άγαμους άνδρες και γυναίκες.

Ένα προηγούμενο νομοσχέδιο που προτάθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα θα επέτρεπε τα γονικά δικαιώματα μέσω παρένθετων μητέρων.

Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό κανάλι Star TV, ο πολιτικός είπε ότι παρά τις «ατέλειες», η πρόταση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη περιείχε «κάποια θετικά στοιχεία».

Η Ελλάδα νομιμοποίησε ήδη το 2015 τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Η υποστήριξη της αντιπολίτευσης διασφαλίζει ότι ο νόμος θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο των 300 εδρών, παρόλο που δώδεκα βουλευτές από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη αντιτίθενται σε αυτόν. Συνολικά στη βουλή υπάρχουν 158 βουλευτές του κόμματος.

Ο Κασελάκης επέκρινε τον πρωθυπουργό επειδή αρνήθηκε να πείσει όλους τους βουλευτές του να στηρίξουν το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντάς το «πολιτική δειλία». Μόλις πριν από έξι μήνες, ο Μητσοτάκης επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με σαρωτική νίκη.

Αλλά η πιο δυνατή κριτική για το σχέδιο προήλθε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, η οποία εξακολουθεί να ασκεί τεράστια επιρροή στην Ελλάδα, και προειδοποίησε ότι ο νόμος θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την αποδιάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με την εκκλησία, το να επιτραπεί ο γάμος ομοφύλων είναι το πρώτο βήμα προς την αφαίρεση των γονικών δικαιωμάτων των ομόφυλων οικογενειών.

Αλλά ο Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική, λέγοντας ότι θα ακούσουν την εκκλησία αλλά τελικά «το κράτος δημιουργεί τη νομοθεσία».

«Αυτό που πρόκειται να πετύχουμε είναι η ισότητα του γάμου, που σημαίνει την εξάλειψη κάθε διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού», είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Δεν είναι κάτι ριζικά διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά αυτού του μέτρου είναι και τα δεξιά κόμματα της βουλής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι ισότιμοι χωρισμένοι σχετικά με τους γάμους ομοφυλόφιλων, αλλά αντιτίθενται στην επέκταση των πλήρων γονικών δικαιωμάτων σε γκέι ή λεσβιακά ζευγάρια.

Πλήρεις λεπτομέρειες της κυβερνητικής πρότασης αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Μόλις συμβεί αυτό, χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για έγκριση στο κοινοβούλιο.

Πηγή: https://www.euronews.com/2024/01/12/greeces-government-set-to-legalise-same-sex-marriage-with-the-backing-of-the-opposition

Ίσως σας ενδιαφέρουν…