Δεν αναγνωρίζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κράτος της Παλαιστίνης

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά μόνο 9 από τα 27 σημερινά μέλη της ΕΕ το έχουν κάνει. Πολλοί από αυτούς εμπορεύονται με παράνομους ισραηλινούς οικισμούς.

Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη εγκαίρως. Αλλά μόνο 9 από τις 27 χώρες το έκαναν πραγματικά αυτό. Ο διευθυντής του European Middle East Project Martin Konecny ​​πιστεύει ότι εάν ολόκληρη η Ένωση αποδεχόταν αυτό το βήμα, θα ήταν ευκολότερο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας:

Το ζήτημα της αναγνώρισης είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα του χάσματος μεταξύ της δηλωμένης υποστήριξης της ΕΕ για την αρχή των δύο κρατών και του διεθνούς δικαίου, και της πραγματικής δράσης. Χάρη στις ενέργειες χωρών όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και ιδιαίτερα η Γαλλία, είναι δυνατή η πρόοδος.

Επί του παρόντος, μόνο 9 μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη – Σουηδία, Μάλτα, Κύπρος και έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, τώρα πολλοί από αυτούς είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν το Ισραήλ.

Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επίσημη θέση της είναι η ανάγκη επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίτευξη δύο κρατών. Αυτό επιβεβαιώνει ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, που ασκεί την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Είμαστε τρομοκρατημένοι από τον αριθμό των θυμάτων και τις καταστροφές. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι. Είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις και να εργαστούμε για την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών, ώστε οι Παλαιστίνιοι να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν ελπίδα για το μέλλον.

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από περισσότερες χώρες συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη διοίκησή της και στην αποδυνάμωση της επιρροής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Middle East Project, η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της έναντι των παράνομων ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη και να σπάσει ένα άλλο ταμπού:

Μιλάμε επίσης για τη στάση της ΕΕ απέναντι στους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, που εμποδίζουν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Συνεχίζουμε να εμπορευόμαστε με εποίκους, αν και αναγνωρίζουμε ότι αυτή η ισραηλινή πολιτική είναι παράνομη. Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα ασυνέπειας.

Σχεδόν το 70% των μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης. Στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης τον Δεκέμβριο, 153 χώρες ψήφισαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά 6 χώρες της ΕΕ ψήφισαν κατά ή απείχαν.

Πηγή: https://ru.euronews.com/my-europe/2024/01/11/eu-recognition-of-palestine

Ίσως σας ενδιαφέρουν…